Vinyl vloerbedekking: instructies en tips aanbieders

handige tips zelf leggen vinylVerschillende aanbieders van vinyl vloerbedekking helpen hun klanten middels onderhoudstips en eventueel een leginstructie.

Wij zetten voor u een aantal aanbieders met de bijbehorende tips en/of leginstructie op een rijtje.


KWANTUM
Kwantum, dat op zijn website er op wijst dat het leggen van een vinyl vloer vaak nog moeilijker is dan het leggen van tapijt, geeft handig aan wat er exact nodig is voor het leggen van vinyl.

Aangezien er anders dan bij overige vloerbedekkingen hogere eisen worden gesteld aan de ondervloer (vinyl is natuurlijk erg dun) die voor honderd procent vlak moet zijn, aangezien de oneffenheden anders door het vinyl heen zichtbaar zijn.

Onderstaand de leginstructie van Kwantum:

"Voor toepassing in kleine ruimten tot ca. 12 m2, wordt vinyl niet verlijmd. Bij deuren, dorpels en naden moeten in elk geval de naden worden geplakt. Hier bestaat namelijk de grootste kans dat het vinyl ‘wegloopt’ of opbolt. Bij intensief gebruik van de ruimte (bijvoorbeeld de woonkamer, hal of keuken), wordt het vinyl, voor het beste resultaat, altijd volledig verlijmd. In keukens (en andere natte ruimten) is het verstandig om de randen te verlijmen en het vinyl vervolgens rondom af te kitten. Hiermee wordt voorkomen dat vocht onder het vinyl terecht kan komen. Hieronder vindt u informatie over de verschillende lijmsoorten die gebruikt kunnen worden bij het verlijmen van vinyl."

Als benodigde lijmsoorten noemt Kwantum achtereenvolgens vloerlijm universeel, Thomsit Tex en dubbelzijdig tape.

Universele vloerlijm is geschikt voor alle soorten vinyl, vloerverwarming en is oplosmiddelvrij, vochtbestendig en belastbaar naar 24 uur. De benodigde ondergrond voor deze lijm is een schone (geen stof en vet) droge, scheurvrije, vlakke en vaste vloer.

Thomsit Tex
is geschikt voor alle soorten vloerbedekking en kan na 24 uur belopen worden. Verder is het oplosmiddelvrij en geschikt voor vloerverwarming. De benodigde ondergrond voor deze lijmsoort is een droge, schone, vetvrije en vaste vloer.

Dubbelzijdig Tape tot slot is geschikt voor vinyl van alle soorten en maten. Het belangrijkste is dat de tape weekmakerbestendig moet zijn om verkleuringen in het vinyl te voorkomen. De benodigde ondergrond is een droge, schone, vetvrije en vaste vloer. Deze is, indien er tape wordt gebruik, gelijk te belopen.

LEES OOK: Vinylstroken Kwantum tegen scherpe prijzen

CARPETRIGHT
Carpetright, dat vinyl vloeren vaak gratis legt, geeft op zijn website wel een aantal onderhouds- en verzorgingstips, maar verwijst naar de winkel als het gaat om leginstructies.

Als algemene richtlijnen voor het onderhoud van vinyl worden de navolgende punten opgesomd:

- Veeg vlekken zo snel mogelijk weg van de vinyl vloer
- Was de vloer regelmatig met een speciaal schoonmaakmiddel voor vinyl vloerbedekking
- Maak geen gebruik van detergenten, harde schoonmaakmiddelen en schuurprodukten.
- Maak ook geen gebruik van was of oplosbare glans, want deze kunnen de vloer beschadigen en hem glad en daarmee gevaarlijk maken

Voor verder onderhoudsaanwijzigingen verwijst Carpetright de consument naar de voorschriften van de desbetreffende producenten.