6 punten waar je goed op moet letten bij een goedkope vinyl vloer

goedkope vinyl vloer
Een goedkope vloer kan sneller opbollen of beschadigd raken.

Een goedkope vinyl vloer is aantrekkelijk, maar let goed op want er zitten vaak ook een groot aantal nadelen aan een vloer met een lage prijs. We zetten de belangrijkste punten waar je goed op moet letten bij de aanschaf van een goedkope vinyl vloer om de juiste keuze te kunnen maken bij de aanschaf.

Natuurlijk betalen we allemaal het liefst zo weinig mogelijk voor die mooie nieuwe vinyl of PVC vloer, maar een lage prijs betekent vaak ook dat er veel haken en ogen aan zitten, zoals een mindere kwaliteit, minder garantie of minder milieuvriendelijk. Je kunt een vloer al kopen voor een prijs van iets meer dan 5 euro per vierkante meter, maar vaak zijn dat niet de beste vloeren. We bekijken hierna zes punten waar je goed op moet letten; vaak betekent een goedkope vinyl vloer dat je met één van de onderstaande zaken rekening moet houden.

ZES NADELEN VAN EEN GOEDKOPE (VINYL) VLOER
  • 1. MINDER LANGE GARANTIE 
Iets wat eigenlijk altijd samengaat met een goedkopere vloer is een minder lange garantie. De duurste vloeren zijn vaak van hogere kwaliteit en daar krijg je al snel 15 of 20 jaar garantie op. Bij goedkope vinyl vloeren is er eerder een garantie van 2 of 5 jaar en soms ontbreekt de garantie helemaal. Hou daar goed rekening mee als je kiest voor een minder dure vloer! Indien de vloer gerepareerd of vervangen moet worden kun je uiteindelijk nog veel meer geld kwijt zijn als er geen garantie meer is.
  • 2. KWALITEIT IS VAAK MINDER
Een goedkope vloer is vaak ook slechter, zo simpel is het. Denk aan een vloer die sneller krom trekt, die gaat opbollen, die gladder is en die sneller gaat schuiven omdat de verbindingen minder goed zijn tussen de planken. Ook zul je sneller beschadigingen zien en verkleuringen. Onze ervaring is dat de goedkoopste vloeren ook snel gaan irriteren, waarna je alsnog kiest voor een dure vloer. Hou daar goed rekening mee!

  • 3. LEVENSDUUR
Deze gaat natuurlijk deels samen met het vorige punt, maar een goedkope vloer heeft vaak een minder dikke top en/of slijtlaag en moet eerder vervangen worden, ook als er niet intensief gebruik van wordt gemaakt. Wil je 10 of 20 jaar zonder problemen vooruit dan is een goedkope vloer misschien niet de beste keuze.

  • 4. INSTALLATIE VAAK LASTIGER
Een goedkope vloer heeft vaak minder goede aansluitingen, met bijvoorbeeld hoekjes die sneller afbreken of beschadigen, wat de installatie een stuk lastiger maakt. Kwaliteitsvloeren leg je in de regel veel makkelijker omdat ze sterker zijn. Hoe goedkoper de vloer, hoe groter de kans ook dat de vloer gaat werken kort nadat je deze gelegd hebt. Dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Let er trouwens ook op dat er altijd een ondervloer nodig is als de vinyl vloer niet verlijmd wordt.

  • 5. MILIEUVRIENDELIJKHEID
Het klinkt logisch en vaak is het dat ook; de goedkopere vloeren hebben minder aandacht voor het milieu en kunnen soms schadelijke stoffen bevatten of zijn gemaakt in fabrieken ver weg waar de regels minder streng zijn. Daarnaast kan een goedkope vloer na verloop van tijd nare geurtjes met zich meebrengen en zoals gezegd ook gezondheidsklachten geven. De fabrikanten van de bekende merken, zoals Quick-Step, hebben een beursgenoteerd bedrijf boven zich wat automatisch al veel meer nadruk geeft op het milieu, duurzaamheid en het voorkomen van mogelijk schadelijke effecten. De kans op problemen is hier natuurlijk veel kleiner dan bij een goedkope variant van een budgetwinkel.

  • 6. GELUIDSABSORPTIE
Vloeren maken geluid, zeker als je in een appartement of een verdieping woont. Hoe goedkoper de vloer, hoe minder aandacht er mogelijk ook is voor geluidsabsorptie. Niet alleen voor jezelf kan de vloer 'herrie' maken maar natuurlijk ook voor je onderburen. Dure vloeren zijn vaak beter qua geluidsoverlast door het gebruik van betere en nieuwere materialen die geluiden wegfilteren.

Tot slot is het natuurlijk, afhankelijk van je budget, vooral belangrijk om goed na te denken over de kosten op korte termijn (de aanschaf nu) en de lange termijn (hoe lang wil je met de vloer doen). Als je de komende 10 of 20 jaar verder wilt met deze vloer dan is een duurdere variant vaak beter als we kijken naar de zes punten hier boven. Het belangrijkste advies is verder om altijd contact op te nemen met een expert en om advies te vragen, specifiek voor de woonsituatie en wensen van de koper.